Uvod - Vodič za frilensere

Ko je frilenser?

FacebookTwitterLinkedInPinterest

6

Razmišljate da uplovite u frilenserske vode, ali ne znate odakle da počnete? Pitate se gde da tražite poslove, kako da se kao početnik probijete, kako da naplatite rad… potrudićemo se da damo odgovor na sva ta pitanja i podstaknemo vas da dalje istražite sektor frilensinga. Ipak, pre nego što počnemo, nije loše da utvrdimo šta je to frilenser! Frilenser je osoba koja ne radi za jednu firmu ili za jednog šefa. Frilenser je samozaposlen i radi za različite klijente i kompanije. Frilenseri često svoj rad naplaćuju prema satu ili prema danu i uglavnom rade pod svojim imenom i prezimenom umesto da registruju firmu.

Zarada

FacebookTwitterLinkedInPinterest

Prema Forbsovom istraživanju, najbolje zarađuju frilenseri koji rade u sledećim granama:

  • Marketing projekt menadžeri, marketing koordinatori i marketing menadžeri12235-no6ahv
  • Projekt menadžeri
  • Web developeri
  • Pisci – blogeri, pisci sadržaja i urednici
  • Knjigovođe
  • Oni koji se bave osiguranjem – skupljanjem informacija kao što su fotografije i pisanje izveštaja
  • Tutorisanje i podučavanje – predavanje preko interneta ili tutorisanje
  • Društveni mediji – menadžeri društvenih mreža i koordinatori
  • Grafički dizajneri – dizajneri sajtova i aplikacija
  • Administrativni asistent – profesionalni asistenti

 

Zarada po satu:

Marketing menadžeri $ 46 – 52
Pisci – blogeri $ 25 – 30
Podučavanje $ 20 – 28
Knjigovođe $ 16 – 30
Društveni mediji $ 20 – 25
Osiguranje oko $ 28
Asistenti $ 17 – 20
Grafički dizajneri $ 21+
Projekt menadžeri $ 34 – 46
Web developeri $ 36 – 43

Prednosti frilensinga

FacebookTwitterLinkedInPinterest

10832-nmsimj

1.  Vi ste sami svoj šef.

Ovo znači da sami određujete svoje radno vreme i tempo rada. Sami određujete šta ćete raditi jer sami birate svoje projekte. Ne postoji osoba koja će vam nametati da radite nešto što vas ne interesuje.

 

2. Ne morate više da ustajete rano ujutru.

Ukoliko ste noćna ptica, možete raditi noću umesto danju i spavati do podne jer ne postoji radno vreme firme koje morate da poštujete.

 

3. Možete da zaradite više.

Ako ste frilenser, ukinuli ste posrednika koji uzima procent. Takođe, nemate troškove za zakup poslovnog prostora. Ovo omogućava frilenserima da zarađuju i do 45% više nego radnici u uobičajenim kompanijama koji se bave istim poslovima.

 

4. Više vremena za privatni život.

Većina frilensera radi od kuće tako da ne troše svoje vreme na put do i od posla. Prema istraživanjima, samo trećina frilensera radi 40 ili više sati nedeljno. Sve ovo im omogućava da se više posvete privatnom životu.

Mane frilensinga

FacebookTwitterLinkedInPinterest

business_9

1. Nesigurnost posla.

U frilensovanju su česte smene poslova što znači da će postojati i periodi kada nemate projekat na kome ste angažovani. To znači da morate da planirate unapred. Biće perioda kada ćete dosta raditi i zarađivati, a biće i onih kada nećete zaraditi ni dinara. Nemate sigurnost posla kao kada ste zaposleni u firmi u kojoj znate koliko ćete zaraditi svaki mesec. Kao frilenser jedan mesec ćete imati odličnu platu, drugi možda zaradite pola te sume, a nekad nećete naći nijedan projekat za sebe.

 

2. Ne postoje benefiti.

Kada radite u firmi, poslodavac uplaćuje vaše zdravstveno i penziono osiguranje. Kada ste frilenser, sami brinete o tome. Na vama je da odlučite da li ćete uplaćivati penziono i na koji način ćete regulisati zdravstveno.

 

3. Postoji rizik da nećete biti plaćeni.

2

Ružna strana frilens posla je da postoje ljudi za koje ćete raditi, a koji vas na kraju neće isplatiti ili će vam uplatiti novac sa zakašnjenjem. To je rizik ovog posla koji morate prihvatiti.

 

4. Radite sami.

Kada radite u firmi, svaki dan se susrećete sa ljudima. Kada ste frilenser, uglavnom ste kod kuće i sa ljudima komunicirate preko mejla. Ukoliko ste po prirodi osoba koja voli samoću, ovo je prava stvar za vas, ali ako volite da ste okruženi ljudima, samostalan rad može uticati na vaše društvene veštine.

 

5. Mešanje radnog i privatnog vremena.

Kako ne postoji određeno radno vreme, ne morate raditi radnim danima, već onda kada vama odgovara. Ukoliko ne motivišete sebe da radite redovno i stabilno, možete se uhvatiti kako radite stalno.

Radni prostor

Ukoliko ste izvagali sve što je za i protiv frilensovanja i ipak se odlučili da uplovite u ovaj svet, imajte na umu da vam je potreban radni prostor. Ukoliko vaš posao zahteva samo kompjuter i mesto za punjač, relativno lako možete osmisliti gde ćete raditi, posebno ukoliko živite sami – vaš radni ili kuhinjski sto mogu da postanu vaša kancelarija. Ukoliko živite sa porodicom ili cimerima, pokušajte da dogovorite sa njima da vaša kancelarija zauzme deo prostora ili da vaša soba bude prostor u kome ćete moći nesmetano da radite tokom radnih sati. Ukoliko nemate te uslove kod kuće, možete da pokušate da radite u kafiću ili u biblioteci. Takođe, sve više se otvaraju co-working prostori gde možete da uzmete sto besplatno ili za razumnu cenu.

 

Idi na sledeće poglavlje (Tržište) →

Vodič za frilensere