Planiranje

Uvod

FacebookTwitterLinkedInPinterest

business4

“Planiranje donosi budućnost u sadašnjost, tako da možete uticati na nju.” – Alan Lekein

Planiranje predstavlja proces koji vam može značajno olakšati svakodnevne obaveze i sve prisutniji multitasking učiniti manje stresnim.Efikasno planiranje rezultira efikasnim planom. Na tom putu neophodno je pažljivo obraditi svaki od narednih koraka:

  • Definisati ciljeve i zadatke
  • Razviti strategiju i postaviti među ciljeve
  • Odrediti radne zadatke i vremenski okvir
  • Evaluacija plana

Prioriteti: pravilo „80/20″

FacebookTwitterLinkedInPinterest

Pravilo „80/20″ upućuje na to da 80 posto naših tipičnih aktivnosti doprinosi sa manje od 20 posto vrednosti našeg rada. Ukoliko uradimo samo 20 posto najvažnijih stvari, naš rad će još uvek imati gotovo istu vrednost kao da smo radili punim kapacitetom. To naravno ne znači da se možemo usredsrediti samo na najvažnije stvari, jer i ostale aktivnosti doprinose svakodnevnom funkcionisanju.

Prioritet problema se uspostavlja balansiranjem odgovora na pitanja – šta moramo, šta možemo, šta želimo i šta drugi žele.

Definisanje prioriteta

FacebookTwitterLinkedInPinterest

obaveze

Definisanje prioriteta potreba ili problema, kao segment planiranja, ima izuzetan značaj iz više razloga. Definisanje prioriteta predstavlja poseban izazov jer očekivanja u velikoj meri  mogu prevazići mogućnosti osobe koja planira svoje aktivnosti. Uloženo znanje i rad ostaće nedovoljno vidljivi ukoliko se postojeći skromni resursi (pre svega vreme kao resurs) ne usmere na glavne prioritete. Usmeravanje resursa na prioritetne oblasti predstavlja uslov za efikasnost i delotvornost.

Time management

FacebookTwitterLinkedInPinterest

Da li ćete na vreme stići na dogovoreni sastanak, da li ćete na vreme preći lekciju, obaviti radne zadatke a zadržati neophodan nivo kvaliteta, pronaći vreme za prijatelje i rodbinu, vežbanje, kvalitetnu potrošnju slobodnog vremena…?

Veštine time management-a predstavljaju skup jasnih pravila, koja nije uvek najjednostavnije sprovesti jer smo mi sami, odnosno naša (ne)disciplina, njihov glavni suprotstavljeni.

 

Idi na sledeću lekciju (Prodajne veštine) →

Vodič za preduzetnike